Rättvist byggande har arbetat sedan 2018 för att motverka brott och osund konkurrens i byggbranschen. Föreningen bildades 2022 och har vuxit från 6 grundare till över 40 stora aktörer och fortsätter att växa. Visionen är att tillsammans bidra till en byggbransch fri från arbetslivskriminalitet. Den dagen det inträffar ska föreningen upplösas då den inte längre behövs. För att ta sig an den uppgiften har föreningen en strategisk plan i tre steg. Nu lanseras det tredje steget officiellt; Certifieringen RÄTTVIST BYGGE.

RÄTTVIST BYGGE - en oberoende certifiering för alla!

Certifieringen RÄTTVIST BYGGE tar avstamp i att varje certifierat byggprojekt ska ha förutsättningar och förmåga och uppnå samma kvalitet som Rättvist byggandes medlemmar för att undvika osund konkurrens, arbeta brottsförebyggande och för rätt arbetsrättsliga villkor. Certifieringen erbjuds till alla i byggbranschen som agerar som byggaktör/byggherre, dvs inte enbart medlemmar i Rättvist byggande. För att lyckas med detta har föreningen samarbetat med RISE och utvecklat en oberoende certifiering som bygger på Rättvist byggandes modell och erfarenhet i kombination med etablerade standarder och metoder som känns igen i branschen.

Kraven för att bli godkänd är höga, alla projekt kommer inte att klara godkänd nivå. Men vi ser projekt som skulle kunna klara det nu och därför är tajmingen rätt. Dessutom ger certifieringsarbetet ett värdefullt lärande även för de som inte uppnår godkänd nivå.
/Morgan Jansson, Verkställande chef Rättvist byggande

RISE står för metodik och certifieringskompetens och Rättvist byggande borgar för hög kvalitet och trovärdighet. Certifieringar kommer att genomföras av oberoende certifieringsorgan (inte Rättvist byggande själva) där RISE och alla andra certifieringsorgan är välkomna som utförare.

Det saknas idag en tydlig certifiering som tar in sociala egenskaper under byggskedet. Här är målet att få fram en sådan, som dessutom ger trovärdighet med fördelat ansvar mellan de som äger certifieringen och certifieringsorgan. /Dag Sjöholm, Marknads- och Enhetschef, Certifiering

Tiden är mogen!

Under åren 2018-2022 var det illa ställt i byggbranschen men med åren har fler och fler aktörer i branschen och samhället tagit steg i rätt riktning. Resultaten hos medlemmarna visar tydligt denna trend. Att tiden är mogen stärktes i den marknadsundersökning som genomförts av RISE och Rättvist byggande: Svaren visar att det finns en tydlig efterfrågan av en certifiering!

Jag hoppas och tror att det här blir ett steg i att skapa konkurrensfördelar för de byggföretag som nu visat att de kan ta kontroll över den här problematiken. Och en möjlighet för våra egna medlemmar att så småningom bli självständiga. Vi är medvetna om att vi är tidigt ute och både vi och RISE är förberedda på en stegvis uppskalning. /Morgan Jansson, Verkställande chef Rättvist byggande

Vad tycker finansiärerna?

Under åren 2019-2024 utvecklade Sveriges affärsbanker tillsammans med bygg- och fastighetsbranschen sitt eget sätt att påverka byggbranschen i en sund riktning, genom initiativet ”Hållbar byggbransch” där Rättvist byggande deltagit som expert från byggherresidan.

Hållbar byggbransch har sedan starten anammat samma logik som Rättvist byggande, dvs transparens i värdekedjan samt uppföljning i ”verkligheten”. Det har hela tiden varit bankernas avsikt att påverka byggbranschen att skapa egna kraftfulla verktyg för att motverka kriminalitet och osund konkurrens. Certifieringen som RISE och Rättvist byggande nu lanserar är just ett sådant kraftfullt och genomarbetat förslag som vi ser mycket positivt på! /Roger H Germer, Hållbar byggbransch

Nästa steg

Under hösten 2025 kommer certifieringen testas i skarpa projekt för att för att finslipa, så att vi vet att dokumentation, arbetssätt och förståelse kommer att fungera för alla parter i certifieringen. Certifieringen beräknas öppnas för alla vid årsskiftet 2025/2026 men det går bra att anmäla sitt intresse redan nu.


Certifiering enligt RÄTTVIST BYGGE i korthet:

  • En certifiering som bedömer en organisations förutsättningar och förmåga att motverka arbetslivskriminalitet både i sin ledning och i de specifika byggprojekt som organisationen bedriver.
  • En oberoende standard som beskriver hur en byggaktör och byggentreprenör ska arbeta för att motverka arbetslivskriminalitet, osund konkurrens och social dumping.
    • Certifieringen bygger på internationella ISO-standarder (High Level Structure) och uppfyller krav på opartiskhet och oberoende till byggherrar och byggprojekt.
    • Förenklar och standardiserar social kravställning och uppföljning från ägare, investerare, finansiärer, kommuner och som kravkriterier vid upphandling med hög trovärdighet.
    • Kan användas som krav vid upphandling, marktilldelning eller för att erhålla finansiering.
    • Revision (uppföljning) måste ske av certifieringsorgan i respektive byggprojekt enligt certifieringens standard.
  • Alla byggprojekt kan ansöka om att bli certifierade: Certifikatet riktar sig i huvudsak till byggherrar och fastighetsägare men även byggföretag eller andra som själva utvecklar fastigheter kan certifiera sina projekt.

Publicerad
Senast uppdaterad